Intef I voerde oorlogen met het koninkrijk van Herakleopolitan (10e dynastie), hij verenigde een deel van het land (Thebe, Abydos, This) en breidde de heerschappij van Thebe uit tot aan Dendera, wat betekent dat aan hem de nomen I t/m VI van Opper-Egypte werden onderworpen.
Het reliëf in de tempel van Montu in Tod wordt gepresenteerd met Mentoehotep en Intefs II en III die offers brengen aan de Montu.
Tot Intef I behoort de vroegste van de drie graven die zich op een rij bevinden in de necropolis van el-Tarif in West-Thebe, met een pilaarportiek.
Intef I wordt hoogstwaarschijnlijk vermeld op latere koningslijsten, maar dit blijft onzeker omdat zijn naam verloren of beschadigd is. In de Karnak koningslijst verschijnt een koning Intef naast “Men…”, hoogstwaarschijnlijk Mentoehotep I, een deel van diens Horusnaam “De Voorouder” is nog steeds zichtbaar. De weinige overblijfselen van de Horusnaam van Antef I passen bij Sehertawy.
De naam en de duur van de regeerperiode van Intef I zijn niet bewaard gebleven in de Canon van Turijn, hoewel het uit een analyse van de beschikbare ruimte mogelijk is dat Intef I werd genoemd in wat nu een lacune is die de notitie op 5.13 beïnvloed.
Sehertawy Intef I was het eerste lid van zijn dynastie die een faraonische titel aannam met de Horusnaam Sehertawy die op verschillende manieren werd weergegeven als “Maker van vrede in de twee landen“, “Hij die rust heeft gebracht in de twee landen” en “Vredestichter van de twee landen“.
De ouders van Intef waren mogelijk Mentoehotep I en Neferu I
Het grafcomplex van Intef bevind zich in een heuvel bij El-Tarif aan de overkant van de Nijl bij Thebe en staat tegenwoordig bekend als Saff el-Dawaba.
De site van El-Tarif omvat drie monumentale koninklijke graven, bekend als saffraangraven.
Inscripties gevonden in één graf geven aan dat het toebehoorde aan Wahankh Intef II, de opvolger van Antef I. Aan de andere kant, de Saff el-Dawaba is verstoken van inscripties, maar leverde het vroegste type aardewerk op dat in El-Tarif werd gevonden en wordt om deze reden meestal toegeschreven aan Intef I.
De Saff el-Dawaba omvat een grote 300 bij 75 meter verzonken binnenplaats, ondersteund door een zuilengalerij die leidt naar een mortuarium kapel uitgehouwen in de heuvel en geflankeerd door twee kamers. De grafkamer van Intef I bevind zich onder de dodenkapel.
Geboortenaam: sA-ra ini-it.f Antef
(Zoon van Ra)
Reliëf van de tempel van Montu uit Tod, met cartouches van Antef I en Antef II, Caïro JE 66332
Hof van de saffraantombe Saff Dawaba, graf van Antef I
Portiek van het graf, kolommen half begraven in het zand.
Zuilengalerij voor de grafkamer.