Sewadjkare III (ook bekend als Sewadjkare II) was een Egyptische farao van de 14e dynastie van Egypte tijdens de tweede tussenperiode ca. 1700 voor Christus.
Als koning van de 14e dynastie zou Sewadjkare III vanuit Avaris over de oostelijke Nijldelta en mogelijk ook over de westelijke delta hebben geregeerd.
Geen hedendaags attest van Sewadjkare III overleeft tot op de dag van vandaag en deze farao is ons alleen bekend dankzij de Turijnse canon, deze koningslijst werd tijdens de vroege Ramesside-periode geredigeerd uit oudere documenten en dient als de primaire bron voor koningen van de tweede tussenperiode.
De prenomen van Sewadjkare III verschijnen op de 9e kolom, 6e regel van de papyrus.
Volgens deze koningslijst regeerde Sewadjkare ongeveer een jaar en werd voorafgegaan door Merdjefara en opgevolgd door Nebdjefare.
Daartegenover staat de absolute chronologische positie van Sewadjkare III nog ter discussie staat.
Volgens egyptologen Kim Ryholt en Darrell Baker was Sewadjkare III de elfde koning van de 14e dynastie, regerend c. 1699 voor Christus voor ongeveer een jaar.
Ryholts reconstructie van de vroege 14e dynastie is echter controversieel en andere specialisten, zoals Manfred Bietak en Jürgen von Beckerath, geloven dat de dynastie kort voor Nehesy c. 1710 voor Christus in plaats van c. 1805 voor Christus zoals voorgesteld door Ryholt, in dat geval zou Sewadjkare III pas de zesde koning van de dynastie zijn.
Sewadjkare III moet niet worden verward met twee andere farao’s met dezelfde prenomen en die ook regeerden tijdens de Tweede Tussenperiode.
De vroegste van de twee is Sewadjkare I van de vroege 13e dynastie, ca. 1781 v. Chr.
Net als Sewadjkare III is Sewadjkare I alleen bekend dankzij de Turijnse canon, de andere farao met dezelfde prenomen is Sewadjkare Hori II (ook bekend als Hori II) die aan het einde van de 13e dynastie regeerde, vanaf c. 1669 tot 1664 voor Christus.
Nebdjefare is een obscure farao van de 14e dynastie van Egypte, alleen bekend van de Turijnse koningslijst, hij zou in het begin van de 17e eeuw voor Christus tussen 12 en 24 maanden over het noorden van Neder-Egypte hebben geregeerd.
Geleerden hebben het begin van zijn regering op verschillende manieren geplaatst op ca. 1694 voor Christus (Ryholt & Bülow-Jacobsen 1997) en ca. 1672 v. Chr. (Gonzalez 1995), een tijd die gewoonlijk wordt beschouwd als onderdeel van de Tweede Tussenperiode of van het einde van het Middenrijk.
Ten tijde van zijn regering zou de 13e dynastie vanuit Memphis nog steeds de rest van Egypte hebben geregeerd.
Kennis van zijn regering komt van de Turijnse koningslijst, een zwaar beschadigde papyrus waarop de namen van Egyptische goden zijn vermeld en de regeringen van farao’s van de eerste tot de zeventiende dynastie van Egypte.
Vanwege de grote schade aan de papyrus, terwijl het gedeelte met de lengte van zijn heerschappij als één jaar bewaard is gebleven, is het gedeelte van maanden en dagen verloren gegaan.
Hij zou dus tussen de 12 en 24 maanden hebben geregeerd, Nebdjefare is de 7e farao van de 9e kolom op de Turijnse Koningslijst, door papyrusbeschadiging is zijn naam niet bewaard gebleven.
Webenra of Ubenre was een Oud-Egyptische koning in de Tweede Tussenperiode, hij geldt als negende heerser van de 14e dynastie en regeerde in de 17e eeuw v. Chr.