Takelot I was een oude Libische heerser die farao was tijdens de 22e dynastie van Egypte.
Takelot I was de zoon van Osorkon I en koningin Tashedkhons, die volgens Manetho dertien jaar over Egypte regeerde.
Takelot trouwde met koningin Kapes, die hem Osorkon II baarde.
Aanvankelijk werd aangenomen dat Takelot een kortstondige farao van de 22e dynastie was, aangezien geen enkel monument in Tanis of Beneden-Egypte onomstotelijk in verband kon worden gebracht met zijn heerschappij of zelfs zijn bestaan vermeldde, behalve de beroemde stèle van Pasenhor, die dateert uit het jaar 37 van Shoshenq V.
Sinds het einde van de jaren tachtig hebben egyptologen echter verschillende documenten toegewezen die een koning Takelot in Neder-Egypte noemen, in plaats van de eerder bekende Takelot (nu Takelot II genoemd).
De regering van Takelot I was relatief kort in vergelijking met de regering van meer dan 30 jaar van zijn vader Osorkon I en zoon, Osorkon II. Takelot I, in plaats van Takelot II, was de koning Hedjkheperre Setepenre Takelot die wordt bevestigd door een jaar 9-stèle van Bubastis, evenals de eigenaar van een gedeeltelijk beroofd koninklijk graf in Tanis, zoals de Duitse egyptoloog Karl Jansen-Winkeln meldde in een 1987 document Varia Aegyptiaca 3, blz. 253-258.
Blijkbaar gebruikten beide koning Takelots hetzelfde koninklijke prenomen: Hedjkheperre Setepenre.
Het belangrijkste verschil tussen Takelot I en II is dat Takelot I nooit het door Thebaanse geïnspireerde epitheton ‘Si-Ese‘ “Zoon van Isis” in zijn titulaire titel heeft gebruikt, in tegenstelling tot Takelot II.
Geboortenaam: tklt Takelot
Troonnaam: wsr-mAat-ra Wesermaatre
De zogenaamde Pasenhor Stèle, ter herdenking van de dood van een Apis-stier in jaar 37 van Aakheperre Shoshenq (V).
De Apis troonde in jaar 11 van dezelfde farao. Pasenhor was een priester van Ptah die in deze periode leefde.
(Bron: Auguste Mariette (1821-1881), Le sérapéum de Memphis, découvert et décrit par Auguste Mariette (1857)
De sarcofaag van Takelot I in Tanis.